FÖRENINGEN FJÄRILAR I NORR
  • HEM
  • Aktuellt
  • Bli medlem
  • Dagfjärilsinventering
    • LONA Projekt
  • Ny sida

Klicka för att ställa in anpassad HTML

Välkommen till våra aktiviteter i sommar
4 Juni
Exkursion i Gallejaur
Samling kl 10:30 i restaurangen- vi bjuder på lite fika.
Kl 11.00 13:30 Fokus på fjärilar, växter och fåglar i Gallejaur by
Kl 13.30 vi bjuder på lunch
Kl 14:15 medlemsmöte och planering sommarens aktiviteter och prioriterade arter.
På dagordning: fastställande av stadgeändring 1 § Ändamål
16:00 avslutning dagens program
18-19 juni
Fjärilsinventeringshelg
Lördag samling i Glommersträsk Finnbergs kl 09:00.
Vi börjar i Glommersträsk och sen fortsätter vi upp mot Arvidsjaur.
Söndag samling i Arjeplog vid Silvermuseet kl 09:00.
Vi börjar på Vaukamyren och sen inventerar vi upp efter Silvervägen.
Lars Pettersson från Svensk Dagfjärilsövervakning deltar bägge dagarna.
Ingen anmälan, medtag eget fika/mat, går bra att ansluta andra tider under dagen.
Mer information kontakta Föreningen, se längs ner på programmet.
30 juni-2 juli
Fjärilsläger/ helg i Vuoggatjålme
Torsdag-fredag söker vi fjärilar i fjällnära terräng och på kalfjället.
Lördag 09:00 samling Vuoggatjålme. Naturguidning upp efter stigen mot Skidnackstugan.
Se övrigt program Vuoggatjålme 100år Hemsida https://vuoggatjalme.se/
Anmälan senast 12 juni. Till fjarilarinorr@gmail.com. Ange namn, mobil nr och e-post och önskemål om boende, hjälp med transport och vilka dagar ni ev inte kan vara med.
 Planeringsmöte via zoom kommer att hållas efter anmälans utgång.
Ingen anmälningsavgift.
Ev tillkommer någon avgift om vi ska hyra mer än en stuga för boende.
 
Juli -aug
Enskilda inventeringar i Arvidsjaur och Arjeplog kommuner.
Finns möjlighet till bilersättning
Kontakta föreningen om du vill inventera så kan vi ge tips om områden och prioriterade arter.
 
Aug-sep
LONA Projektet Fokus Pollinerare kommer under sensommaren fortsätta med restaurering och slåtter av våra prioriterade marker.
Hoppas många kan delta i detta arbete.
Kontakta Leif Björk för mer information.
 
Kontakt Föreningen Fjärilar i norr.
e-post: fjarilarinorr@gmail.com
Roger Marklund 070-2097533, Leif Björk 070-5172050
 Ingela Edholm Forsberg 070-2557245
 
Mer Information kommer på hemsidan
www.ffpl.weebly.com
​

Lite om verksamhetsåret 2021

Verksamheten har varit begränsad på grund av coronapandemin. Föreningen har följt gällande restriktioner och anpassat verksamheten för att minimera risken för smittspridning. Detta har bland annat inneburit att planerade inventeringsläger och kurser ställts in.
Under våren framställdes och distribuerades första numret av vår föreningstidning Fjärilar i Norr går att läsa här: Fjärilar i Norr Nr 1 2021- Årgång 1
Det forsknings- och inventeringsarbete vi utför med ekonomiskt stöd från Göran Gustafssons stiftelse har pågått under året, dock i mindre skala än planerat på grund av pandemin. Inventeringsarbetet har utförts av medlemmar i både skogsland och fjällmiljö.
Under året har två arter som ej tidigare noterats i Arjeplogs kommun inrapporterats: citronfjäril och mindre guldvinge. Det ovanligt stora antal sorgmantelfjärilar som iakttagits i bland annat vårt verksamhetsområde denna sommar har bidragit till ett ökat intresse för fjärilar i media och hos allmänheten.
Vi har under året fortsatt samarbetet med Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner inom LONA-projektet Fokus Pollinerare. En del i detta har varit en digital föreläsning med Lars Pettersson, Svensk Dagfjärilsövervakning. En annan del av projektet har varit inventering och upprustning av ängar.
I samband med föreningens årsmöte bjöd vi in till en aktivitets- och temadag där vi inom ramen för LONA-projektet utförde ängsslåtter på Fågelliden och guidning i Gallejaur. Dagen innehöll även en tipstävling och bildvisning.
Föreningen har medverkat med information och prova på-aktiviteter vid ett av Silvermuseets sommararrangemang i centrala Arjeplog samt vid Bok & Vandring i Jäckvik.

Vårt först nr av Fjärilar i Norr har börjat skickas ut till alla medlemmar.
Du kan även läsa den digitalt på denna länk. 
Fjärilar i Norr Nr 1 2021- Årgång 1

​
​​


​Fjärilsåret 2020 med Föreningen Fjärilar i Pite Lappmark
 
Under 2020 fokuserade föreningen och dess medlemmar på att genomföra inventeringar inom Pite Lappmark. Det har gett oss ökad kunskap kring förekomst och utbredning av olika dagfjärilar. Vi enades om en enkel inrapporteringsmetod för att på så sätt engagera och inspirera nya fjärilsinventerare. Alla fynd har rapporterats in via Artportalen och har kvalitetsgranskats därigenom. För att underlätta ute på fältet togs det fram en inventeringsblankett samt en checklista. Checklistan användes på ett smidigt sätt för att se vilka fjärilsarter som flyger under vilken period i Pite Lappmark. Inventeringen har inriktats på fjärilsartens förekomst och utbredning och inte populationstäthet.
 
Inledningsvis vill Föreningen vill lyfta ett tack för stödet från Göran Gustavssons fond, som bedöms varit helt avgörande för genomförandet av föreningens inventeringsinsatser 2019 och 2020. Även tack till Entomologiska föreningen i Stockholms som tilldelat vår förening Gustafssonstipendiet på 40 000 kr. Det blev en glad överraskning, och pengarna kommer väl till pass för våra planer på ungdomssatsningar.
Även ett tack till Arjeplogs kommun som stöttar oss med föreningsbidrag och lite administrativa tjänster. Dessutom vill vi rikta ett tack till Lars Pettersson och Svensk Dagfjärilsövervakning som stöttar och är behjälplig med artbestämning mm.
 
Läger och aktiviteter
Under två dagar i juni inventerades fjärilar i Arvidsjaur kommun. Det lockade 8 deltagare och det upptäcktes många fjärilar. Resultatet blev 13 olika arter. Det var extra roligt att vi identifierade nya lokaler av gulringad gräsfjäril.
 I juli anordnades ett inventeringsläger med Jäckvik som utgångspunkt. Det lockade både nybörjare och mer erfarna fjärilsskådare. Totalt deltog 21 stycken och det noterades sammanlagt 21 dagsfjärilsarter.
 Siri Björk deltog på lägret och berättar att det är roligt att se hur intresset har väckts bland ungdomar.  Hon berättar om en av höjdpunkterna under lägret.
 -Vi var påväg upp på fjället Bäno och hade satt oss ner för en fikapaus. Bredvid oss ser vi hur det sitter en underart av violettkantad guldvinge. Helt plötsligt var alla runt fjärilen för att försöka identifiera vilken art det kunde vara.  
Jäckvik bjöd på soliga dagar och stort engagemang bland nya fjärilskådare. Alva Wikberg som började intressera sig för fjärilar under 2020 berättar.
 -Jag tycker att det väldigt roligt och jag lärde mig en hel del fjärilsarter under lägret i Jäckvik. Jag ser fram emot sommaren!  
 
 LONA- Lokala naturvårdsatsningen
Arjeplogs kommun vill i samarbete med Föreningen fjärilar i Pite Lappmark förbättra situationen för pollinerare inom Pite Lappmark genom projektet ”Fokus Pollinerare”. Målet är att identifiera lämpliga igenväxta ängs-, och betesmarker samt kortklippta gräsmarker som med hjälp av små medel åter kan bli attraktivt för pollinerare.  I samarbete med Arjeplog kommun, Arvidsjaurs kommun och övriga intresserade vill vi skapa fler blommande områden och boplatser för pollinerande arter, för att på så satt bevara den biologiska mångfalden. Målet är också att öka kunskapen om värdet av och hoten mot pollinatörer och pollinering samt val om skötselmetoder för ökad biologisk mångfald.
 
Som en del i detta bjöds föreningens medlemmar till slåtterängarna i Lappbodarna i Norrfjärden. Där berättade Tommy Bystedt hur de varje år slår ängen med lie och hässjar höet på ett traditionellt sätt. Ängsfagningen görs på frivillig basis tillsammans med medlemmar från Lappbodarnas slåtterförening. Detta görs för att främja den biologiska mångfalden, gynna pollinerare och ängsfloran. Matilda Wennberg är en ny medlem under 2020 och deltog under dagen.
-Det var roligt att se och lära sig mer. Blev ännu mer taggad på djur och natur och att lära mig mer om fjärilar. Jätteroligt också att vi såg så många trollsländor flyga ovanför ängarna.  
Maria Björk fortsätter
-Jag tycker det var smart hur en inhägnad del på ängen lämnades orörd, då syns det på ett enkelt sätt vad som växer på den orörda marken och vad som växer där det är slaget med lie.  
Vi fick lära oss mer om trollsländor och vilka arter som kan påträffats inom området. Brun mosaikslända är en av de vanligaste i Lappbodarna, berättade Tommy.
 Ett stort tack till Finansiärerna och alla övriga deltagare i detta projekt som vi kallar Fokus Pollinerare.
Arjeplogs kommun, Arvidsjaurs kommun, Pite lappmarks Flora, Sparbanken nord, Föreningen Fjärilar i Pite lappmark.
 
Här ett lite av det vi gjort och upplevt 2020
Vi  hann med några ABF studiecirkelträffar i Glommersträsk och Arvidsjaur innan Covid-19 satte stopp för nästan alla inomhusträffar. Fjärilsinventeringsdagar i områden i Arvidsjaurs kommun 13–14 juni, 8 deltagare. Inventeringsläger 2020 Jäckvik 3 juli-5 juli, 21 deltagare varav många yngre deltagare. Fjärilsguidning juli i Arjeplog med ett sensationellt fynd av ängspärlemorfjäril, troligen det första fyndet i Arjeplogs kommun. Senare i aug sågs en ängspärlemorfjäril även i Skeutik. Inventering 2020 Pieskehaure 31 juli-2 aug, 2 deltagare.  Inventeringsläger Vuoggatjålme 7 aug-9 aug-20, 8 deltagare.  

Spännande fynd som skapar förväntningar
Fynd av larver av Högnordisk blåvinge i juni 2020, Vuoggatjålme. Ett mycket ovanligt fynd som med säkerhet kommer att uppmärksammas och följas upp framöver. Vi behöver lära oss mer om alla utvecklingsstadier av fjärilar. Fynd av många nya lokaler för Turkos blåvinge under sommaren 2020. Främst i den södra delen av Pite lappmark. Ett fynd av skogspärlemorfjäril i Nyland. Denna fjäril är bara sedd ett fåtal gånger i Pite lappmark. Första fyndet i Pite lappmark av Skogsnätfjäril gjordes av Roger och Maria Marklund sommaren 2020.  

Engagemanget under 2020 har gett oss ökad kunskap om förekomst och utbredning vilket ger drivkraft för föreningens medlemmar till fortsatt inventering. Särskilt inspirerande är att det även resulterat i ett starkt ökat intresse om fjärilsvärlden bland ungdomar och unga vuxna. Föreningen avser därför fortsätta det påbörjade inventeringsarbete i Pite Lappmark i samråd med Svensk Dagsfjärilsövervakning.
Genom ökat samarbete med Föreningen Pite Lappmarks flora har kunskap kring värdväxter och övriga biotoper i fjärilslandskapen breddats. Detta kommer vara till hjälp i föreningens mål att skapa en Fälthandbok om Pite Lappmarks fjärilar. 2019 och 2020 expandering av arter och lokaler, samt ett växande bildmaterial ger oss goda möjligheter till att kunna släppa en handbok inom ett par år.
2021 hoppar vi på fler medlemmar och fortsatt stöd av våra finansiärer. Den goda erfarenheten av att engagera och utbilda yngre fjärilsinventerare är något som kommer byggas vidare på och fortsätta utveckla. Särskild riktade stödinsatser kommer kunna bidra till stora resultat. 2021 hoppas vi utöver alla inventeringsdagar även kunna planera möten med bildvisning och fjärilskurser för att sprida och väcka intresset för fjärilar.
Varmt tack för det gångna året, vi ses! 

Exkursion Gallejaur 4 juni
Det blåste en del under lördagen (4 juni) när fjärilsföreningen hade exkursion i Gallejaur. Men trots vita vågor på Gallejaursjön fanns det många fina solbelysta ängar mellan husen att inventera. Ett 10- tal medlemmar i föreningen träffades för exkursion och medlemsmöte. Det är tidigt på fjärilssäsongen vilket också visade sig i få antal arter som sågs under exkursionen. Tosteblåvinge och grönsnabbvinge var föga förvånande de artrikaste med ett 10- tal sedda, följd av rapsfjäril. Den art som väckte mest intresse och diskussioner var ängs-, alt. skogsvitvinge. Vi såg tre exemplar av denna och vilken av dessa det är lär inte gå att skilja på i fält. Foton togs och har skickats till Lars Pettersson på Svensk Dagfjärilsövervakning för bestämmning, om nu detta är möjligt. En art som vi inte hittade under dagen men som borde synts till var aurorafjäril. Den hade kanske en ledig dag.
 
Men det var inte bara fjärilarna som fångade vårt intresse utan även några fåglar. En sjungande rosenfink fick ett par av deltagarna att rusa i väg för att försöka fånga den på bild. Även en grå flugsnappare, koltrast, ladusvalor och några andra fåglar sågs.
När molnen blev lite tätare senare på dagen letade vi norna i sluttningen ovanför byn där det finns en känd lokal av denna fantastiskt vackra orkidé som blommar i början av juni. Och några få hittade vi.
 
Förutom exkursionen diskuterades sommarens inventeringar och den satsning på att starta upp ”slingor” och ”punkter” för att skapa en kontinuitet både i tid och plats för dagfjärilsövervakning från inlandets skogs - och fjälltrakter, som föreningen önskar bidra med till Svensk Dagfjärilsövervakning.
 
Deltagarna i dagens aktiviteter i Gallejaur avslutade med att konstatera att nu är fjärilssäsongen här och det är många roliga och intressanta saker på gång  som vi har att genomföra under denna sommar.

Lite om fjärilsåret 2019


​Med endast ett år på nacken har föreningen Fjärilar i Pite Lappmark bland annat inlett ett inventeringsprojekt och anordnat ett fjärilsläger i Jäckvik. – Inventeringsprojektets mål är att dokumentera vilka arter som finns här, och deras utbredning. Fjärilslägret, som ska bli årligen återkommande, är ett led i det arbetet, säger föreningens ordförande Leif Björk. Under lägret i Jäckvik noterades totalt 16 arter. En av höjdpunkterna för Leif Björk var när han hittade en helt ny lokal av bäckpärlemorfjäril, på Ribrebuovdda, norr om sjön Sädvajaure. – Jag såg fyra exemplar där, den 30 juni, berättar han. Vid lägret deltog flera nybörjare, och deras intresse för fjärilar lovar gott inför kommande säsonger. – Jag ser fram emot nästa sommar och fler inventeringsläger. Ingen sommar är den andra lik, ibland flyger det mycket tallgräsfjäril, i år var det invasion av tistelfjärilar. Det finns alltid något nytt att lära sig, och det är kul att lära sig mer om fjärilar, säger Siri Björk. – Efter fjärilskurs och inventeringsläger upplever jag att det har varit en fantastisk fjärilssommar. Mitt nyväckta intresse gjorde att jag har sett mångfalden av arter som funnits och finns runt omkring oss i nästan alla slags miljöer, säger Gunilla Lindfors. – Det är intressant, som att lära sig en helt ny värld som man inte har upptäckt tidigare, menar Jakob Wennberg. Och visst är det en helt ny värld som nu upptäcks. Stora delar av Pite Lappmark är helt outforskad när det gäller vilka fjärilsarter som finns här, och bara under den tid föreningen funnits har minst fyra för området nya dagfjärilsarter (inklusive dagsvärmare) noterats. Sommaren 2018 observerades midsommarblåvinge i Glommersträsk av Anneli Karlsson. Sommaren 2019 observerade hon även skogspärlemorfjäril och silverblåvinge. Den fjärde ”nya” arten, turkos blåvinge, rapporterades i Pite Lappmark första gången sommaren 2019 av Magnus Marklund. – Turkos blåvinge har setts på flera lokaler under sensommaren. Kanske är den tidigare förbisedd, eller så har vädret varit gynnsamt för den de sista åren och den därför har vandrat in här nu, funderar Leif Björk. Sedan han började som fjärilsinventerare sommaren 2011 har totalt minst tolv nya dagfjärilsarter, inklusive dagsvärmare, i Pite Lappmark noterats i Artportalen. Det innebär att det till dags dato finns 57 dagfjärilsarter (inklusive dagsvärmare) upptäckta och rapporterade i detta område. – Jag tror att vi har blivit mer och mer erfarna, och lärt oss var vi ska leta. Framför allt så har vi blivit många fler som söker efter fjärilar, och några har blivit riktigt duktiga på artbestämning, och sådant har förstås också betydelse, säger Leif Björk. En av föreningens medlemmar, Roger Marklund, har lagt upp en inventeringsslinga i södra delen av Arvidsjaurs kommun. Slingan är 4 kilometer lång och har en varierande biotop. – Redan nu, efter två somrar, börjar jag se mönster i var de olika fjärilsarterna finns och vad jag kan förvänta mig finna. Första året var verkligen ett lärandeår, jag hade inte så stor kunskap om de olika arterna och dessutom ingen bra håv. Men nu tycker jag att jag börjar ha lite koll på slingans spännande möjligheter, berättar han. Under sommaren 2018 identifierade Roger Marklund 14 arter på slingan, och sommaren 2019 ökade det till 19 noterade och identifierade arter. Inventeringarna under sommaren 2019 har bjudit honom på överraskningar, trots att han kom igång senare i år. 
– Den första rundan gick jag i mitten av juli, så några arter som flyger tidigare som som jag såg ifjol, rapsfjäril, grönsnabbvinge och aurorafjäril, kom inte alls med i år. Men jag fann två turkosa blåvingar under en av rundorna. Kul och intressant att just den turkosa blåvingen verkar ha haft ett bra år då den är funnen på ett antal lokaler i landskapet. Och inte minst då eftersom den inte tidigare är funnen här. Ska bli intressant att se om vi får se den framöver också. Har även fått ett av mina fynd bestämt till ljungblåvinge, en art som kanske finns i större antal här än vi tror, men då den är så lik hedblåvingen är det inte lätt att se vem som är vem, säger Roger Marklund. De arter som dominerar i antal på hans slinga är ängspärlemor och vitfläckig guldvinge. – Fast om jag börjar inventera slingan tidigare, redan i juni, kanske rapsfjäril och grönsnabbvinge kommer upp i antal. Föreningen Fjärilar i Pite Lappmark ser med glädje att både intresset för och kunskapen om fjärilar i fjäll- och skogslandet ökar. Inför inventeringsprojektet, som startade sommaren 2019, har Föreningen Fjärilar i Pite Lappmark sökt, och beviljats, stöd från Göran Gustafssons stiftelse. Inventeringsarbetet görs för närvarande på ideell basis. De stora kostnaderna i projektet utgörs av resor och transporter, eftersom Pite Lappmark till stor del består av väglöst land. Tanken är att projektet ska utmynna i en fälthandbok; ”Dagfjärilar i Pite Lappmark”. I projektet sker inventeringsarbetet med stöd av Atlaskartan som finns på Artportalen. Av de 919 rutor (5 x 5 km) som finns i Pite Lappmark finns dagfjärilar rapporterade i endast 157 rutor, så ett omfattande arbete återstår innan vi har en bra överblick av arter och utbredningsområden. Inventeringsarbetet pågår under hela fjärilssäsongen, men intensifieras under fjärilslägret som hålls i Jäckvik runt månadsskiftet juni/juli. 2020 års fjärilsläger planeras till 2-5 juli. Ett fjällområde som föreningen planerar att titta närmare på under kommande sommar är Tjaktja, sydväst om Adolfström. Leif Björk har förhoppningar om att hitta dvärgpärlemorfjärilen här. Endast ett säkert fynd av den arten finns noterat i Pite Lappmark, före år 1955. Sommaren 2011 har en ej säkerställd iakttagelse av dvärgpärlemorfjäril gjorts i samma område. Inga fynd är rapporterade i Lule lappmark. – Jag har sett den flera gånger i Torne Lappmark, och den är ju uppenbarligen hittad här för länge sedan. Är den verkligen borta, eller är det bara så att ingen har sett den sedan dess? Det känns som en lockande utmaning att försöka hitta den i Pite Lappmark, säger Leif Björk. Under hösten och vintern kommer föreningen Fjärilar i Pite Lappmark att fortsätta sitt arbete för att väcka och sprida intresset för fjärilar genom möten med bildvisningar och fjärilskurser.
Bild
Bild
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.
  • HEM
  • Aktuellt
  • Bli medlem
  • Dagfjärilsinventering
    • LONA Projekt
  • Ny sida